אחד הדברים שקשה לי להבין, הוא עניין אתר אינטרנט בחינם. בסופו של דבר, מישהו הלוא חייב לשלם בשביל הפיתוח, בשביל השרת שעליו יושב האתר ואפילו, אפילו בשביל מישהו שצריך להרים את הכפתור כדי להפעיל את כל העניין, במקרה של תקלה. למי מתאימים אתרים כאלה, ומתי ולמי לא?
מודל האתרים בחינם מבוסס על פרסום. בוני האתרים מקבצים סביבם כמות גדולה של אתרים שונים, חלקם כאלה שלא מחזיקים מעמד אפילו ימים בודדים, ובאתרי החינם האלה הם מציבים מודעות פרסום. אלה יכולות להיות מודעות של גוגל – adwords – או מודעות של רשתות אחרות, מכל הבא ליד. לעיתים קרובות, למי שבנה את האתר עצמו – אותו אתר חינמי – אין שליטה על תוכן המודעות שמציגים באתר שלו. לעיתים קרובות עוד יותר, הן תהיינה אפילו מודעות של מתחריו.
בעיה נוספת של אתרי אינטרנט בחינם, היא העובדה שהם לעיתים רחוקות מאוד מעוצבים בצורה מקורית או מקצועית. נכון, יש שרותים טובים, שיודעים להציע תבניות עיצוביות לא רעות ואפילו טובות, אבל רוב התבניות האלה אינן בהכרח תבניות בעברית. חלקן כן, אבל רובן לא. את אלה שאינן תבניות 'מגוירות' – מלשון לגייר – חייבים להפוך לכיוון ימין-שמאל ולתרגם אותן, על חלקיהן השונים. התהליך הזה כבר עולה כסף, ולעיתים לא מעט.
אתר בחינם: תמיכה והעברת תוכן
שתי צרות נוספות (לפחות) בהן אנחנו נתקלים כאשר מגיעים אלינו לקוחות שבנו אתר חינמי, קיבלו אתר בחינם או אתר שעבורו שילמו דמי שכירות נמוכים, הן בעיית העברת התכנים ובעיית התמיכה במקרה של תקלה.
בחלק גדול מהמקרים, מתפעלי האתרים האלה לא בנויים לתת תמיכה במקרה של תקלה נקודתית. נכון, לרוב הם יפתרו את הבעיה בסופו של דבר – כיון שאף אחד לא רוצה לאבד לקוח – אבל זה עלול לקחת זמן, וזמן שווה כסף.
בעיית העברת האתר היא בעיה נוספת, שבעיננו היא אקוטית יותר: במידה ולאחר זמן, בעל האתר לא מרוצה יותר מהשרות ה'חינמי' שניתן לו, או שהוא רוצה להגדיל ולשנות את האתר, עליו לחפש אחסון אחר. אז באמת מתחילות הצרות, כאשר בעל האתר מגלה שלמעשה אין לו יכולת להעביר את תוכן האתר בצורה קלה וידידותית, או בצורה כלשהי, בכלל:
כשאתם בוחרים אם לבנות את האתר על פלטפורמה קיימת – גם אם היא לא חינמית לחלוטין, אלא גובה רק דמי שכירות – זכרו תמיד שמדובר בפלטפורמה סגורה. מסד הנתונים שלה בנוי בצורה שלא כל מערכת תוכנה יודעת לקרוא ולהשתמש בה, ולעיתים קרובות הוא אף מקודד בצורה כזאת בכוונה: קידוד סגור, שמאפשר אמנם גיבוי, אבל לא מאפשר פתיחה אלא במערכת עצמה. במצבים מסוימים אפשר לקבל את הדאטה בייס, אבל רק את הנתונים הבסיסיים, ללא עיצוב ואפילו ללא תמונות.
מה הפתרון? האם אתר בחינם מתאים, או לא?
הפתרון הוא להחליט קודם כל לאיזה טווח אתם מסתכלים, ולאיזה מרחק. אם אתם מסתכלים לטווח רחוק ורוצים לבנות נוכחות אמיתית לעסק או לחברה שלכם באינטרנט, אתר חינמי הוא ככל הנראה לא הפתרון עבורכם. הוא לעולם לא ייראה כמו אתר שעיצבו ובנו במיוחד עבורכם, ולא תוכלו 'לקחת' אותו אתכם, ולעשות בו שינויים ככל העולה על צרכיכם. אם כל מה שאתם רוצים הוא לבדוק משהו, לבחון את עומק המים או הטמפרטורה שלהם, ככל הנראה שאתר חינמי יספיק לכם, לפחות לתחילת הדרך.
אם בכל זאת אתם רציניים, רוצים את אותו משהו שאין לאף אחד אחר ויכול להיות ההבדל הקטן שבין הצלחה לכשלון, צרו איתנו קשר עכשיו. אתר בחינם זה לא יהיה, אבל לא בטוח שזה יעלה לכם יותר…